Despre noi

Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni 2017-2020 ne spune că avem 10 milioane de români în afara granițelor țării, incluzându-i atât pe românii care trăiesc în comunitățile din diaspora cât și pe cei care trăiesc în comunitățile istorice / tradiționale din țările aflate în vecinătatea României, așadar putem vorbi de o altă Românie care există peste hotare, de oameni frumoși, tradiții și obiceiuri alese, despre istorie și valori.

Pentru a celebra frumusețea, diversitatea, valoarea și evoluția comunităților românești de pe toate meridianele lumii, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) și-a propus înființarea unui muzeu virtual dedicat acestora. Ne-am propus lansarea și implementarea acestei platforme care să devină o poartă de dialog între România și românii din toate colțurile lumii, fiecare român, fiecare asociație românească, parohie, organizație, fundație etc care derulează activități, proiecte, programe, evenimente sau acțiuni în beneficiul românilor de pretutindeni fiind invitată să ne devină partener. Pentru mai multe informații despre cum puteți deveni un susținător al muzeului vă așteptăm cu sugestii, observații și recomandări la adresa: muzeu@mprp.gov.ro.

 Varianta online a Muzeului Românilor de Pretutindeni este un prim pas către materializarea acestuia în formă fizică. Ne dorim să fie un loc în care să puteți regăsi atât informații valoroase, cât și un spațiu în care să regăsiți cu adevărat vocea românilor și a comunităților în care ei sunt rezidenți.

 Românii din Italia, cei din Spania, românii din Franța, cei din SUA, Canada, etnicii români din Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia, românii din China, comunitățile mai restrânse din India, cei din Australia, românii din Islanda, comunitățile de români din Grecia, Austria, Republica Moldova, românii de oriunde sunt așteptați pe pagina noastră care își propune să fie o legătură cu „acasă”.

 

Partenerii noștri:

  • Muzeul Național de Istorie al României;
  • Asociațiile românești de pretutindeni;
  • Parohiile românești de pretutindeni;
  • Mass-media în limba română de pretutindeni;
  • Arhivele Naționale ale României;
  • Editura Eurodidactica;
  • Ministerul Afacerilor Externe;
  • Mediul asociativ românesc din afara granițelor;
  • Patriarhia Română;
  • Tu, român de pretutindeni!

 

Ce face și cine este MRP?

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) elaborează și aplică politica statului român în domeniul relațiilor cu comunitățile românești din afara granițelor și acționează, prin acțiuni și inițiative proprii sau prin sprijin oferit românilor de pretutindeni, pentru întărirea legăturilor acestora cu România și pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase. A fost înființat în anul 2017 din dorința de oferi încă un instrument de sprijin pentru românii de peste hotare. Mai multe despre noi găsiți pe pagina: www.mprp.gov.ro.  

Dacă e să ne uităm la cifre, cele mai recente statistici globale privind emigrația din România se regăsesc în studiul ONU din 2015 privind migrația internațională, conform căruia țara noastră avea 3,4 milioane de emigranți, dintre care aproximativ 3,2 milioane locuiau în state dezvoltate (3 milioane – în state din Europa). Din acest raport reiese faptul că diaspora românească a înregistrat constant o tendință ascendentă, ajungând la o rată de creștere anuală a emigrării de 7,3% în 2015. În aceste condiții, este necesară menținerea unei legături constante între România și cetățenii români, indiferent unde se află aceștia.

În noul context al evoluției tehnologice și în spiritul unor strategii moderne privind relațiile cu românii de peste hotare, din dorința de a maximiza cuantumul informațiilor împărtășite și pentru a facilita accesul la informații privind propria istorie și cultură, MRP propune înființarea, în varianta virtuală, a acestui muzeu dedicat românilor de pretutindeni, dublat, sperăm în cel mai scurt timp posibil de muzeul în format fizic în România.

Muzeul Românilor de Pretutindeni va reprezenta un for virtual cultural, oferind în același timp și cadrul necesar pentru  construirea unei memorii colective asupra trecutului.