Despre

Misiunea proiectului este de a crea un cadru instituțional care să stimuleze comunicarea dintre românii din diaspora și cei rămași în țară. Această comunicare facilitează accesul la informația ce compune realitatea românilor emigrați, și diversele moduri în care identitatea culturală română se manifestă în contextul european și global de astăzi. Informația nu are un singur custode, ci o echipă dedicată din cadrul Guvernului sprijiniți de către asociațiile partenere din străinătate și consilieri cu expertiză pe diferite arii de specialitate: sociologie, afaceri externe, muzeografie. Totodată, se dorește ca informația ce va rezulta în urma realizării proiectului să fie o sursă oficială de cercetare pentru oricine întreprinde un studiu de specialitate care vizează fenomenul migrației românești și implicațiile sale directe.

Cadrul instituțional antemenționat va fi constituit într-o platformă digitală expozițională denumită ilustrativ: Muzeul Românilor de Pretutindeni. Conținutul acestui muzeu este structurat pe trei niveluri expoziționale; identitate națională, activități ale românilor de pretutindeni și realizări.  Astfel se vor reuni o serie de fapte, memorii, realizări și documente care atestă prezența istorică a românilor de pretutindeni și expuse către un public din România care să deservească unei mai bune consolidări în mentalul lor colectiv a unei imagini unitare și a unei stări de spirit creative.

La secțiunea "Activități ale românilor de pretutindeni" vom regăsi Tradiții și obiceiuri. Acesta va aduce în atenția publicului vizitator expoziții și reportaje despre activități meșteșugărești ale țesutului, croitoriei, olăritului și cum sunt promovate cestea la nivel global. Tot aici vom găsi si activitați ale asociațiilor de români de peste granițe, dar nu numai.

Ultimul nivel, cel al realizărilor, reprezintă componenta dinamică a acestei platforme. Fiind vorba, în primă fază, de un muzeu digital, conținutul moderat va exista doar în formă virtuală însă va facilita diversitatea și comunicarea cu generațiile viitoare de români, care au, cu precădere, ca mediu de informare și divertisment, cel online. Observând un trend ascendent de popularizare prin mass-media autohtonă a poveștilor românilor de succes din străinătate, am gândit că pentru o mai bună păstrare în memoria colectivă ca resursă de inspirație ar putea fi o expoziție permanentă în cadrul muzeului de față. 

•••

Așa cum îi spune și titulatura „Muzeul Românilor de Pretutindeni” este o inițiativă a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni de a oferi o platformă în care vocea românilor din afara granițelor să-și găsească ecou și să reflecte valoarea și diversitatea comunităților românești din toată lumea. 

Trăim azi într-o lume a diasporelor și a grupurilor culturale, ce recompun, peste granițele politice ale statelor, comunități cu identitate împărtășită, legate prin cultură, limbă, spiritualitate. Aceste comunități sunt produsul unui proces istoric amplu început în secolul al XIX-lea, incluzând revoluția industrială, apariția statelor naționale moderne, consecințele conflagrațiilor mondiale și ale Războiului Rece, globalizarea și revoluția tehnologică.

Obiectivul muzeului virtual al românilor de pretutindeni este acela de a face cunoscută componenta externă a poporului român, atât în elementul de convergență spre un ethos național (participarea comunităților istorice la formularea ideii naționale), cât și în dinamica centrifugă, din motive politice, economice și sociale, care a dus la formarea unei puternice diaspore de mobilitate.

Prin intermediul muzeului virtual, oferim ocazia explorării unor noi forme de comunicare cu membri ai comunităților românești istorice și ai diasporei de mobilitate. Prezentările virtuale vor crea un spațiu comun, imposibil de recreat în termeni practici, dând în același timp posibilitatea formării unei baze de date, prin intermediul căreia patrimoniul cultural românesc va fi disponibil indiferent de limitările geografice.

 

Află mai multe despre echipă