Diaspora de mobilitate

Valuri de migrație fundamentate în special pe mobilitatea forței de muncă.
Construcția europeană a asumat încă de la primii săi pași ideea creării unui spațiu comun lipsit de bariere (a se vedea Tratatul de la Roma 1957, prin care au fost introduse libera circulație a bunurilor, serviciilor, capitalurilor și persoanelor). Cetățenii europeni își pot stabili reședința și pot munci în orice stat al Uniunii Europene, pot part...
O comunitate dedicată păstrării identității sale și legăturilor cu țara. Există numeroase asociații care derulează, la nivel local, acțiuni care au ca numitor comun promovarea valorilor culturale și tradițiilor românești.
Comunitatea românească din Canada cuprinde deopotrivă o componentă de diaspora istorică (1850-1989) și o componentă de diaspora emergentă (1990 – ). Potrivit Canada Census, 192.170 de cetățeni canadieni își recunosc rădăcinile românești. Alături de aceștia se regăsesc în Canada numeroși cetățeni români.
Comunitatea românească din Franţa s-a constituit în mai multe perioade istorice, începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Comunitatea românească din Italia se constituie din aproape 1 milion de persoane.
Comunitatea românească din Spania reunește aproape 1 milion de persoane.
Din România au emigrat în Germania, în perioada postbelică, aproape un milion de persoane. Comunităţile germanilor originari din România au fost uşor integrate în societatea germană.
Majoritatea românilor se află în Marea Britanie în scop profesional sau pentru studii.