Republica Italiană

Diaspora de mobilitate

Republica Italiană

19 April 2019

Comunitatea românească din Italia se constituie din aproape 1 milion de persoane.

Numărul românilor din Italia a crescut o dată cu deschiderea României către UE, românii devenind o prezenţă notabilă pe teritoriul italian. O creștere semnificativă a avut loc după anul 2002, când restricţiile asupra libertăţii de mişcare s-au ridicat, cetăţenii români putând călători fără a avea nevoie de viză către statele din zona Schengen.

Comunitatea românească din Italia este bine integrată în cadrul societăţii din Peninsulă, fiind cea mai numeroasă comunitate străină, cu un rol activ în dezvoltarea economică şi susţinerea demografică a ţării.Acest proces de integrare este datorat originii comune a limbilor și apartenenței la aceleași tradiţii spirituale.

Referitor la piaţa muncii, conform rezultatelor studiului Situaţia Forței de Muncă, realizat de ISTAT, muncitorii români, împreună cu cei polonezi, ucraineni și filipinezi, au cea mai ridicată rată de ocupare „supra-educată“ a locurilor de muncă, prin integrare predominant pe posturi puțin calificate sau chiar deloc calificate. Românii dețin primul loc în ceea ce privește numărul de angajați străini în Italia. Sectoarele principale în care aceștia activează sunt serviciile, în special asistența familială, industria, în primul rând construcțiile și agricultura. În sectorul construcțiilor, românii reprezintă aproape jumătate dintre lucrătorii străini.

Gradul înalt de integrare a familiilor române rezultă și din numărul în creștere al studenților români înscriși în universitățile italiene (6.615 în anul universitar 2013/2014, potrivit Registrului Național al Studenților).

Comunitatea românească este prezentă pe întregul teritoriu italian, în special în regiunile centrale și de nord.

În Italia sunt înregistrate peste 100 de asociaţii româneşti.

Cultele româneşti din Italia şi-au asumat derularea unor proiecte sociale şi educaţionale şi se remarcă printr-o relaţie dinamică şi apropiată atât cu comunităţile de români, cât şi cu bisericile şi autorităţile italiene.