Canada

Diaspora de mobilitate

Canada

19 April 2019

Comunitatea românească din Canada cuprinde deopotrivă o componentă de diaspora istorică (1850-1989) și o componentă de diaspora emergentă (1990 – ). Potrivit Canada Census, 192.170 de cetățeni canadieni își recunosc rădăcinile românești. Alături de aceștia se regăsesc în Canada numeroși cetățeni români.

Primii români au sosit în Canada între 1880 și Primul Război Mondial, stabilindu-se în regiunile de Vest și Centru ale țării (Preeria canadiană – The Prairie Provinces – incluzând statele Manitoba, Saskatchewan, Alberta și Columbia Britanică). Unii dintre aceștia au înființat așezări românești pe care le-au denumit după satele de origine (a se vedea orașul Boian din statul Alberta, înființat în 1898 de 30 de familii de țărani români veniți din satul bucovinean cu același nume). Aceste grupuri, formate din familii de consăteni, au constituit de la bun început nuclee comunitare care au replicat în Canada modul de viață de acasă.

Al doilea grup al diasporei istorice este compus din descendenții persoanelor care au părăsit România din motive politice între 1947 și 1989. Aceștia s-au stabilit cu precădere în estul Canadei, în provinciile Quebec (zona metropolitană Montreal) și Ontario (zona metropolitană Toronto).

Mediul asociativ are și el o vechime considerabilă. În 1974 a luat ființă Federația Asociațiilor Românești din Canada (Federation of Romanian Associations of Canada), o organizație- umbrelă a asociațiilor românești. Sub auspiciile acesteia s-au desfășurat acțiuni de strângere de fonduri care au permis finanțarea unor programe culturale dedicate păstrării identității românești.

Asociațiile românești desfășoară activități precum organizarea de evenimente sociale și sportive, concerte și spectacole. Doar unele dintre ele acordă atenție și învățării limbii române și transmiterii tradițiilor către tinerele generații, fără a exista programe coordonate în acest sens.