Asociația Soleil de l'est

Mediul asociativ românesc

Asociația Soleil de l'est

22 April 2019

Asociația culturală internațională Soleil de l’Est a fost creată în anul 1994, de o mână de entuziaști franco – români, cunoscători ai culturii țărilor din Europa de Est, în scopul de a răspunde unei necesități stringente din epoca celor mai importante mutații ale lumii europene, de la sfârșitul secolului XX Arta ca să fie cunoscută, trebuie să circule. Aceasta este deviza asociației Soleil de l’Est.
La acea perioadă de mari schimbări, în decembrie 1989, Mariana și Michel Gavaza, au organizat la Tours, în galeria municipală « Maurice Mathurin », în patrenariat cu primaria Tours, o expoziție de icoane pe lemn și pe sticlă din România, pentru a prezenta o parte a culturii tradiționale românesti, în atentia publicului francez local. Bineînteles că aceastî expoziție, ca deobicei, a fost programată cu un an înainte. Dupa cum ne aducem aminte cu toții, în acel decembrie 1989, a avut loc revoluția română, căderea dictaturii, și cucerirea libertatii de către poporul român, cu sacrificii sanglante. Totodată, în acea perioada si alte popoare din fostul lagăr al socialismului, din Europa de Est, și-au cucerit libertatea. Massa media franceze au vorbit mult despre România acelor timpuri, despre poporul român, despre sacrificiile făcute pentru a cuceri libertatea, despre cultura acestui popor, de apartenentța sa la cultura și la limba latină, unde România ocupa un loc evident. Această țara este situată la limita orientală a lumii latine europene. România este o insulă de latinism în Estul european, înconjurată de alte culturi, cea slavî la Est si la Sud, și cea maghiara la Vest. Multa lume a venit să viziteze expoziția de icoane, organizată în galeria din Tours, crezând ca această expoziție a fost organizata, ad hoc, ca un reflect al revoluției românești. Vizitatorii ne-au pus o mulțime de întrebari despre țîrile din Europa de Est, și în mod deosebit despre cultura și istoria acestor popoare. În acea perioadă, nu se cunoștea mai nimic despre România, nici despre celelalte țări din blocul de Est. În această situație cvasi confuză, unde populația franceză nu a avut o corectă informatțe despre cultura țărilor din Europa de Est, în cazul nostru concret, cea a României, pentru a raspunde acestei lipse și totodată necesități, a fost creata asociația Soleil de l’Est. Obiectivul principal al acestei noi asociatii, înregistrata pe data de 23 martie 1994, la Prefectura de Indre et Loire, la Tours, a fost de a promova, inițial în Franța, și ulterior si în alte state din Europa occidentală, artele vizuale, îndeosebi pictura contemporană, din România, si din alte țări din Europa de Est, valența de înalta calitate artistică a vieții culturale din estul european. Dar obiectivul de suflet al asociației nou create este întărirea sentimentului de apartenenta a aceleiași identități culturale a românilor de pe diferite meridiane europene.
Principala activitate a asociației este organizarea de expoziții de Pictură. În total, la zi, asociația a condus, sau a participat ca invitat, la peste 150 de astfel de manifestări culturale naționale și internaționale. Expozițiile de artă populară, pictură naiva și pictură contemporană, inițiate și conduse de Soleil de l’Est au avut ca destinatari publicul larg francez și conaționalii români stabiliți în Occident, la început numai în Franta, și ulterior și în alte țări din UE. Principalele expoziții organizate de Soleil de l’Est au avut loc în Franta la Paris, de mai multe ori și la Tours, deasemeni mai multe prezențe. În continuare au fost organizate expoziții de pictură, arte populare și iconografie la Orléans, La Rochelle, Poitiers, Collioure, leagăn și capitală mondială a fovismului, în regiunea Valea Loarei, la Briare-le-Canal, deasemeni de mai multe ori, Saint-Jean-de- Braye, Chambray-lès-Tours, Saint-Avertin, Fondettes, Luynes, Saint- Cyr-sur-Loire. În departamentul (județul) Pirineilor Orientali, în afara de Collioure, la Elne – oraș de arte, Saint-André, Font-Romeu, Barcarès, și în Alpi, la Morzine (Haute Savoie). Începând din anul 2014, asociația, în partenariat cu ICR, a condus și pus în operă expoziții de pictură contemporană română la Bruxelles, Haga, Viena, Bratislava, Aarhus în Danemarca, și la Roma.
A doua activitate importanta este editarea de cărti de artă cu pictorii români din țarș și diaspora. În total, la zi, asociația Soleil de l’Est, a editat 16 titluri de carte, cataloage anuale și de expoziție, monografii, și albume de artă, din care remarcăm cele două volume din prestigioasa lucrare documentară « Présences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est » între 1990 – 2008 pentru primul volum, și între 2009 – 2012, pentru al doilea. Dupa care, în 2015, a ieșit de sub tipar albumul « Soleil de l’Est vingt ans d’activité », care este un catalog elaborat, cu prezentarea tuturor artiștilor ce au colaborat de diferite manière cu asociația Soleil de l’Est. Toate aceste lucrări au fost lansate, fiecare la epoca sa, cu un mare succes și deosebit interes din partea publicului, atât în Franta la Paris, Tours si Collioure, cât si în capitalele culturale europene Bruxelles, Haga, Viena, Bratislava, Roma și Bucuresti. Astfel, Soleil de l’Est își îndeplinește misiunea sa de a face cunoscută pictura română, peste tot în Europa.
A treia activitate importantă. Știind dorința pictorilor români de a picta în Franta, pe urmele marilor genii Grigorescu și Andreescu, asociația conduce începând din anul 2001 o rezidență de artiști, la care au fost invitați peste 100 pictori români din țară și diaspora. Rezidențele au loc în localitati de înalta culturî franceză, pe Valea Loarei, la Tours, Orléans, Briare, Saint-Cyr-sur-Loire, la Collioure leagan și capitală mondială a fovismului, în alte locații din Sudul Frantei precum Barcarès, Elne, Font- Romeu și la Morzine în muntii Alpi. Obiectivul principal al rezidențelor de artiști este imersarea pictorilor invitați în cultura franceza si în Francofonie. Pictorii invitați, pe o logistica bine pusa la punct de Soleil de l’Est, au « atins cu ochii » tezaure de artă, cele mai importante muzee din Paris, Orléans, Tours, Barbizon, în Franta profundă, cât și edificii culturale din Perpignan, drumul fovismului la Collioure, și apoi prestigioasele muzee si fundații precum Dali, Miro, Tapiés, Picasso la Barcelona, în Catalonia spaniolă. În cadrul acestor vizite, artiștii au imortalizat pe pânză impresiile și emoțiile trăite. Majoritatea lucrărilor au fost create în Franta.
Este momentul să precizăm că promovarea picturii române, lansarea cărților de artă cu pictori români, în orașele și țările menționate, sunt atuuri puternice în favoarea comunităților românești din țările europene, și mai departe, de a întari sentimentul de apartenență la aceleași culturi naționale, de a fortifica identitatea lor culturală. La fiecare expoziție în Franța, cât si în alte țări europene, Soleil de l’Est întâmpină îndeosebi printre vizitatori, cetățeni români stabiliți departe de țara de origine, care fiind mai mult sau mai puțin cunoscatori în pictură, sunt mândri că ceva frumos și de înaltă calitate artistică, a ajuns pâna la ei, vizibil pe simeze. Pentru ei, cât și pentru publicul autohton, aceste întâlniri sunt de neuitat. Cărțile de artă realizate de Soleil de l’Est sunt mereu donate asociațiilor de români, studenților, pictorilor români stabiliți în afara țării, și deasemeni ambasadelor si centrelor culturale românești. Astfel Soleil de l’Est îndeplinește misiunea sa de mesager al culturii române în UE. Soleil de l’Est facilitează și întâlniri între oameni de cultură, artiști, muzicieni, scriitori, și simpli resortisanți români, cu pictori din țara de origine invitași de Soleil de l’Est în Franța.
 
Michel Gavaza
Președintele Asociația Soleil de l’Est